Hovstaternas museer

De kungliga hovstaterna sköter och förvaltar, förutom kungahuset och Stockholms slott också ett antal museer som är öppna för allmänheten och väl värda ett besök oavsett om man är rojalist eller republikan. Följande museer sorteras under hovstaterna, eller hovet som man brukar säga i vardagligt tal.

Gustav III:s antikmuseum

Gustav III eller teaterkungen som han också kallas har givit namn åt Sveriges äldsta offentliga konstmuseum, som öppnades 2 år efter att han själv blev mördad under en maskeradbal på operan i Stockholm 1792. Museet som är beläget i Stockholms slott är hem för en stor samling antika skulpturer som Gustav III själv köpte under en resa till Italien.

Den kungliga skattkammaren

Den kungliga skattkammaren som ligger i källaren på Stockholms slott är den plats där Sveriges riksregalier, som använts vid kröningar och andra ceremonier förvaras och kan beskådas tillsammans med andra kungliga värdesaker.

Kina slott

Den som har vägarna förbi Drottningholms slottspark på Lovön i Stockholms län bör ta sig tid att besöka Kina slott som förutom att ha använts av kungligheter som ett lustslott, alltså en plats för vila och rekreation, också finns med på Unescos världsarvslista.

Evert Lundquists ateljémuseum vid Drottningholms slott

Evert Lundquists ateljémuseum är ett konstmuseum med konstverk av konstnären Evert Lundquist och hans fru konstnärinnan Ebba Reutercrona. Byggnaden användes som Evert Lundquists ateljé och donerades till staten tillsammans med konsten 1987 för att till slut bli det vackra museum som det är idag.

Museum de Vries

Museum de Vries är precis som det låter ett museum med 14 skulpturer av skulptören Adriaen de Vries, vilka kommit till Sverige som krigsbyte från det trettioåriga kriget samt från Karl X Gustavs räder i Danmark i 1659. Stöldgods i alla ära. Idag finns den unika samlingen att beskåda och museet är väl värt ett besök.