För den som är intresserad av smycken är våra museum en riktig guldgruva. Där kan du få se gamla historiska smycken såväl som nya moderna storverk. Att få studera våra konstskatter i lugn och ro kan skänka en stor glädje till den kulturintresserade. Här presenterar vi några destinationer i Stockholm där du kan ta del av smyckeskonst på museum, och även ett par destinationer online.
Både online och irl
Idag kan man ta del av historisk och modern smyckeskonst såväl på internet som i verkliga livet. Den som föredrar att sitta framför datorn och titta kan besöka museernas samlingar på internet. Den som vill ta del av modern smyckeskonst kan besöka exempelvis Jewelrybox som är en butik som säljer fina smycken online av dagens formgivare. Det går också att besöka internationella museums hemsidor, exempelvis British museum som har en gigantisk smyckessamling.
Nordiska museet
På Nordiska museet kan du besöka utställningen Smycken som visar upp totalt tusen olika smycken. De smycken som visas är allt från enkla vardagssmycken till exklusiva smycken från historiska personer. Utställningen skildrar smycken över 500 år i tiden, från 1500-talet till idag. Där kan du både se traditionella hårsmycken, klassiska pärlhalsband och magiska amuletter.
Historiska museet
På Historiska museet i Stockholm kan du ta del av äldre smyckeskonst och föremål såsom broscher och ringar. Många objekt är väldigt gamla, så det här är något för den som är intresserad av historia. De historiska smyckena ser ofta annorlunda ut än vad vi är vana vid, och de användes på ett annorlunda sätt. Särskilt vanligt tycks det ha varit med smycken som man fäste i kläderna, eller som användes för att hålla ihop själva klädesplaggen. Längst ner i Historiska museets byggnad finns även det legendariska guldrummet som huserar en enorm guld- och silverskatt från forna dagar. Många av dessa föremål har hittats i åkrar och utgrävningar många hundratals år efter att de gömts eller glömts där.
Hallwylska museet
Hallwylska museet är en före detta privat våning och samling som startades av Wilhelmina von Hallwyl, fru till affärsmannen Walther von Hallwyl. I museet finns över 50 000 mycket exklusiva föremål som representerar det bästa och finaste från sin tid. Wilhelmina von Hallwyl som gick bort 1930 beslutade sig för att testamentera samlingen till den svenska staten och idag är parets bostad öppen för allmänheten. Samlingen är mycket noggrant dokumenterad och är därför av stort värde som museala föremål. I samlingen finns förutom möbler, inredning och konsthantverk även en rik samling med smycken.
Nationalmuseum
Sedan Nationalmuseum öppnade igen 2018 kan man återigen ta del av den fina samling med smyckeskonst och annat konsthantverk som visas där. Du kan både ta del av verk från de största namnen i svensk smyckeskonst såväl som lite mer okända sådana som håller en hög konstnärlig kvalitet.