Spridda statliga museer av hög kvalitet

Svenska staten har en rad olika museer av hög kvalitet och de flesta förvaltas av Centralmuseum, Hovstaterna eller av olika universitet. Men det finns också en del utspridda godbitar som inte sorterar under någon av ovanstående organisationer. Såväl det mycket sevärda arkeologiska Birkamuseet som Gamla Uppsala museum där man precis som namnet antyder kan upptäcka det gamla Uppsala, sorteras under Riksantikvarieämbetet och båda museerna håller mycket god kvalitet.

Den som är intresserad av tullhistoria kan med fördel besöka Tullmuseum i Stockholm som förvaltas av tullverket och som har både fasta och skiftande utställningar som är väl värda en titt. Och när man ändå är inne i upprätthållandet av ordning och reda så kan man passa på att besöka Rikspolisstyrelsens polismuseum som informerar den svenska polisen ur ett såväl historiskt som dagsaktuellt perspektiv.

Thielska galleriet

Slutligen kan det vara värt att nämna det så kallade Thielska galleriet vars konstsamling tidigare tillhört just affärsmannen Ernest Thiel och som såldes till den svenska staten 1924. I museet kan man bland annat se porträtt av nämna affärsman målade av storheter som Carl Larsson, Eugene Jansson och Edvard Munch samt en rad andra sevärda konstverk.

kheera