Galeasen

En av Stockholms minsta teaterscener återfinns på Skeppsholmen i Stockholm där den fria teatergruppen Galeasen håller till. Galeasen bildades 1983 och blev snabbt ett namn på alla kulturintresserade människors läppar. Sedan 1983 har det blivit ett 60-tal teateruppsättningar med många mycket väl ansedda dramatiker som exempelvis Stig Larsson, Björn Runge, Lars Norén, Sara Stridsberg och Christina Ouzounidis.

Samlingen av skådespelare som ingått i Galeasens ensemble är inte sämre. Mest kända är förmodligen Mikael Persbrandt, Noomi Rapace, Leif André, Ingela Olsson, Lina Englund och Rebecka Hemse.

Teater Galeasen är den perfekta teaterupplevelsen för den som är trött på stora och flådiga scener som Dramaten och Stadsteatern i Stockholm och som istället vill uppleva småskalig Indieteater när den är som bäst. Förutom ensemblens egna produktioner så kommer det ibland in gästspel. Det var till exempel på Teater Galeasen som Magnus Uggla först satte upp sin bejublade scenföreställning Hallå! Popmusik, kickar å kläder – en monolog, med manus av Martin Luuk. som senare tog sig vidare till såväl Dramaten som andra stora scener.

Det faktum att teatern är liten med få sittplatser gör att det skapas en alldeles särskild intimitet mellan teaterbesökare och skådespelare på en av Stockholms häftigaste scener.

kheera