Vallarnas friluftsteater

Gränserna för fin- och fulkultur har de senaste åren mer och mer suddats ut, men när Vallarnas friluftsteater startades i Falkenberg av Stefan och Krister 1996 så var uppdelningen i allra högsta grad levande. Sedan dess har otaliga farser och revyer spelats på denna numera legendariska scen, utan att varken publik, skådespelare, manusförfattare eller regissörer brytt sig det minsta om att de i Stockholm betraktas som fulkultur. I Falkenberg och på många andra orter i Sverige betraktas buskis snarare som en folklig teaterform än som en ful sådan och Vallarnas teater i Falkenberg är något av den svenska buskisens flaggskepp med legendernas Stefan och Krister som kaptener. Även om Stefan och Kristers produktioner är de som dominerar scenen på Vallarnas friluftsteater så händer det då och då att andra regissörer och skådespelare står på den anrika buskisscenen. Ett exempel är Per Andersson som bland annat arbetat ihop med Krister Classons son Lars Classon.

Vallarnas friluftsteater är perfekt för kulturkonsumenten som vill gå bortom Shakespeare och Strindberg och istället förkovra sig i en folklig tradition med anor långt bak i tiden och samtidigt få lite frisk luft och kanske en regndroppe eller två.

Vallarnas friluftsteater ägs och drivs av Stefan och Kristers bolag 2Entertain som tidigare hette Nöjespatrullen. Förutom Vallarnas friluftsteater i Falkenberg så äger företaget också en lång rad väl ansedda teatrar i Stockholm och Göteborg, nämligen China Teatern, Intima Teatern, Oscarsteatern i Stockholm, Lisebergsteatern i Göteborg och Chat Noir i Oslo. Därmed kommer inte Stockholms ”finare” publik undan buskisduon och deras nät som de ända sedan duon startade 1981 gjort allt för att undvika. Och där ser man också hur så kallad fin- och fulkultur ibland kan förenas på de mest udda sätt.

kheera