Kultur och mode

Mode och kultur hör ihop, och har egentligen alltid gjort det. Genom vår klädstil visar vi ofta också något av vår egen kultur och identitet. Idag finns det många subkulturer där just kläderna blir identifikationsmarkörer. Så har det varit i alla tider.

Modekulturen

Vad är egentligen kultur? Vi tänker ofta att det är att gå på opera eller museum, att kultur är något ”fint” eller dyrt. Kultur är egentligen normer, värderingar och de olika uttryckssätt som finns i samhället. Genom filmer, museum, konserter, teatrar och operor blir kulturen i vår tid eller från en annan tidsepok koncentrerad, i fokus. Alla lyssnade inte på Elvis på 50-talet, men han har fått bli en kulturmarkör för den tiden. Det innebär att visa saker som du lyssnar på, tv-serier på Netflix eller kläder som du gillar, en dag kommer att ses som ”kultur”. När något blivit ”klassikt”, vare sig det handlar om musik eller kläder, så innebär det att det fungerar oavsett kultur och sammanhang. Om du gillar mode som både är klassiskt och samtidigt ger dig en möjlighet att visa vem du är, så har Johnells kläderna för dig.

20-talet

Ett exempel på mode och kultur är 20-talet, för hundra år sedan. Då utvecklades jazzen och kvinnorna började klippa håret i en ny kort frisyr, samtidigt som de hade snygga klänningar med skärning vid höften. Idag går vi på kulturevent inspirerade av 20-talet, då levde personer i kulturen.

Rockabilly

Rockabilly är en subkultur som kommer från 50-talets USA. Tänk Elvis: rock och amerikanska veteranbilar. Killarna har en viss Elvislook, medan tjejerna ofta har klänningar ner till knäna med mycket markerad midja. Du ser många rockabillys på bilträffar och rockkonserter. Det finns också personer som lever i kulturen till vardags, som inreder hela sina hem i en rockbilliystil och gärna är klädd i sådana kläder på jobbet.

kheera