Kungliga operan

Kungliga operan är Sveriges nationalscen inom opera som bildades 1773 och som varje år lockar operaintresserade människor från såväl Sverige som från andra länder med sina högklassiga operaföreställningar. Många är de stjärnor som stått på Kungliga operans scen och som gjort ett outplånligt intryck på operans besökare. Namn som Jussi Björling, Birgit Nilsson, Elisabeth Söderström och Anne Sofie von Otter är bara några av dem och många fler lär komma i framtiden.

Kungliga Operan delar också lokaler med Kungliga baletten som står för ungefär 40 procent av alla föreställningar. Kungliga baletten bildades samma år som operan och är Sveriges nationalscen för balett och ett måste att besöka för den som önskar se balettföreställningar av otvivelaktig kvalitet. Repertoaren består av såväl nya som klassiska baletter och är i ständig förändring.

Förutom opera och balett så är även Kungliga Hovkapellet och Kungliga Operans kör en del av Kungliga operans mångsidiga verksamhet.

På senare år har det pågått en diskussion om huruvida det kungliga operahuset vid Gustav Adolfs torg i Stockholm räcker till för den svenska operan eller om inte den svenska operascenen förtjänar ett nytt och mer modernt operahus. 2013 beslutades det dock istället om renoveringar och utbyggnad för att möta framtidens operautmaningar.

kheera