Kungliga dramatiska teatern

Kungliga dramatiska teatern eller kort och gott Dramaten är en av Sveriges mest anrika teatrar tillika Sveriges nationalscen. Utanför står en staty av Margareta Krok och betraktar såväl förbipasserande som förväntansfulla teaterbesökare och inne i tteatern så kan man fortfarande känna Ingmar Bergmans ande sväva i luften.

Teatern grundades redan 1788 av Sveriges teaterkung Gustav III och har sedan dess haft en speciell plats i de teaterintresserade svenskarnas hjärtan. På Dramatens scener har det spelats verk av alla de stora dramatikerna som Shakespeare, Harold Pinter, Molière, August Strindberg och Lars Norén med flera. Än idag fortsätter Dramaten att leverera dramatik av hög kvalitet med duktiga regissörer och fantastiska skådespelare.

Såväl elitistisk som folklig

Bland många människor finns en spridd uppfattning om att Dramaten skulle vara en elitistisk teaterscen med pjäser som bara intresserar den kulturella medelklassen, men faktum är att Dramaten vid flera tillfällen haft enorma publiksuccéer och därmed nått djupt in i den svenska folksjälen. Ett exempel är Mats Eks uppsättning av Astrid Lindgrens Karlsson på taket som sågs av inte mindre än 112000 personer. Tvärtemot vad man kan tro så är inte denna pjäs den mest sedda i Dramatens historia. Den folkliga barnsagoförfattaren har fått se sig omsprungen av såväl Ingmar Bergmans uppsättning av Shakespeares Kung Lear som sågs av 113000 personer 1984 och av Bernt Callenbos uppsättning av Hjalmar Bergmans Markurells i Wadköping som sågs av inte mindre än 117 000 personer när den sattes upp 1986.

En av de mer udda föreställningarna i Dramatens historia bjöd dock det ironiska Killinggänget på när de 2009 satte upp pjäsen Drömmen om Herrön.

kheera