Läns- och regionsteatrar

För den som inte bor i Stockholm, Göteborg eller Malmö kan det ibland kännas som att kulturutbudet lämnar en del övrigt att önska, men faktum är att det finns högkvalitativ scenkonst att ta del av på eller i närheten av de flesta orter. Dels så finns Riksteaterns om gör ett hästjobb i att sprida teaterkonsten till hela folket. Men Sverige kryllar också av

Länsteatrar och regionteatrar dit de teaterintresserade medborgarna kan gå och njuta av förstklassig teater och scenkonst.

I Sverige finns 21 län och 23 läns- och regionsteatrar och att skriva ingående om dem alla är givetvis lite av en omöjlighet i detta sammanhang. Det lättaste är givetvis för var och en att själv kolla upp den läns- eller regionteater som är närmast rent geografiskt. Några av dem kan det dock vara intressant att titta lite närmare på.

Östgötateatern

Vad är väl mer lämpligt än att börja med Sveriges största regionteater, nämligen Östgöta teatern som består av ett teaterhus i Linköping och ett i Norrköping. Här blandas nyskriven dramatik med klassiska verk från både Sverige och utlandet. För barn och ungdomar finns även Ung scen/öst för både de yngsta och för de som befinner sig mellan barndom och vuxenliv.

Västerbottenteatern

Västerbottenteatern i Skellefteå spelar omkring 4-500 föreställningar per år och erbjuder förutom traditionell teater också interaktiv teater och amatörteater. Sedan 1987 arrangerar de dessutom sommarteater vilket har blivit ett uppskattat nöje för såväl lokalbefolkningen som för besökare.

TEATER HALLAND

Buskis och revyer i all ära men Halland har mer att erbjuda för den som är intresserad av scenkonst och teater. Teater Halland startades 1990 och är belägen i Varberg där både lokalbor som besökare kan njuta av högklassig teater.

Norrdans

Teater är en fantastisk kulturell upplevelse men det finns också annan scenkonst som är värd att uppmärksamma. Dans blir allt mer populärt att både utöva och betrakta som publik. Norrdans är en ensemble med hemmascen i Härnösand som också turnerar runt i regionen, främst med modern dans. Ett måste för dansälskare i norr.

Länsteatern Gotland

För människor som bor på en ö kan det ibland vara besvärligt att ta sig till fastlandet för att njuta av teater. Lyckligtvis finns Länsteatern Gotland som startade 1995 och som drivs av den fria teatergruppen Bryggeriteatern med anor ända tillbaka till 1970-talet.

kheera