Rikstatern

Alla människor har inte turen att bo i eller nära en stad med ett levande kulturliv och högkvalitativa teaterföreställningar med duktiga skådespelare och professionella regissörer. Givetvis är det möjligt att då och då ta en bussresa till Stockholm, Göteborg eller Malmö och passa på att njuta av såväl större städer som av teater och god mat. Men ibland är det också skönt om teatern kan komma till dig. Det är här som Riksteatern kommer in i bilden.

Riksteatern är Sveriges turnerande nationalscen som grundades 1933 och som sedan dess tillgängliggjort fantastiska pjäser av alla de slag för en bred publik över hela vårt avlånga land. Detta var också Ecklesiastikminister Arthur Engbergs motivering till att grunda teatern. Han menade som så många andra att det inte bara är Stockholmare som har rätt till att ta del av förstklassig kultur och teater.

Från folkparksteater till modernare teaterscener

De som var unga under 40- och 50- och 60-talet ser gärna tillbaka på de så kallade folkparkerna med glädje och nostalgi. Och förutom bejublade turnéer med namnkunniga artister så bjöd folkparkerna under 40- och 50-talet också på Riksteaterns pjäser för den teaterintresserade publiken i Sveriges alla avkrokar. Alltmedan tiden gick så flyttade dock Riksteatern in i mer moderna och teateranpassade teaterlokaler, men många är de som idag ser tillbaka med glädje på deras kanske första möte med Strindberg och Shakespeare på samma scen som de såg tidens bejublade artister framföra sina mest kända hitlåtar.

Riksteatern idag

Idag är Riksteatern något av en folkrörelse under en tid då folkrörelserna har svårt att finna kraft och energi. Riksteatern består av över 230 olika riksteaterföreningar med sammantaget 42.000 medlemmar som ser till att verksamheten kan gå runt och fungera. Riksteatern samarbetar dessutom med en rad andra organisationer såväl som med fria teatergrupper och sammanlagt så tar omkring 1 miljon människor del av deras produktioner varje år.

Man behöver alltså inte ta bussen till Stockholm för att ta del av fantastisk teater och scenkonst. För den som vill engagera sig i en av Sveriges mest livsdugliga folkrörelser är det enkelt att bli medlem och för den som endast vill njuta av det färdiga arbetet så är det bara att ta reda på vart den närmsta Riksteaterföreningen finns och ta del av deras fantastiska utbud. Ofta sägs det att hela Sverige ska leva och Riksteatern är definitivt en teater som tar detta på allvar utan att för den sakens skull kompromissa med kvaliteten.

kheera