Lorensbergsteatern

1916 stod Lorensbergsteatern redo för invigning och fungerade därefter som teater fram till 1934 när Göteborgs stadsteater slog upp portarna. Lorensbergsteatern gjordes då om till biograf och det var först 1987 som den åter togs i bruk som den teater den en gång byggdes till att vara. Samma år, efter att endast en pjäs spelats av Nationalteatern, så togs Lorensbergsteatern över av Galenskaparna & After Shaves produktionsbolag Kulturtuben. Resten är som man brukar säga historia.

Ända sedan Lorensbergsteaterns återöppnande som teater har den varit en kraft att räkna med. Dels som hemmascen för den legendariska humorgruppen Galenskaparna och Aftershave men också som en bred kulturinstitution med en lång rad minnesvärda pjäser och scenshower. Kulturtuben som hyr Lorensbergsteatern av Göteborgs kommun hyr nämligen själva ut teatern när de inte själva spelar någon av sina älskade shower.

Galenskaparna och After Shave är nämligen inte bara en humorgrupp som äger en teater via sitt produktionsbolag. De är också en institution i sig själva som ända sedan de två gupperna Galenskaparna från Trollhättan och After Shave från Göteborg slog sig ihop 1982 och skrev nöjeshistoria. Även om gruppen är stor och älskad i hela Sverige så är Galenskaparna och After Shave som störst i Göteborg och det föll sig därför naturligt att deras hemmascen skulle förläggas just där. Lorensbergsteatern är idag så förknippad med Galenskaparna & After Shave att det är svårt att tänka sig att det funnits en tid då de inte uppträtt på denna vackra teater. Och för den som är på tillfälligt besök i Sveriges näst största stad, tillika Sveriges framsida bör förutom ett besök på Liseberg och en promenad på Avenyn också försöka planera in ett besök på Lorensbergsteatern för att antingen se just Galenskaparna och Aftershave eller någon av alla de andra högklassiga föreställningarna som löser av varandra på denna klassiska teaterscen.

kheera