Gatukonstnären Banksy

Banksy är beskriven som målare, filmskapare, graffitiartist och en röst i det mediala samtalet. Men hur startade då fenomenet Banksy? Jo, med några graffitibilder i sydvästra Storbritannien, allt efter det är historia. Hans konstverk säljs för miljontals kronor, men ändå är det inte säkert vem som är denna Banksy, än idag.

Hans signum har bland annat varit bilder som kan ses som politiskt satir, oftast kan man se hans konstverk som en kommentar i samhället eller som en social pekpinne. Du kan hitta en banksy på en vägg på en toalett, i en tunnel eller på gata. Den kanske mest kända målningen är två poliser som kysser varandra. Målningar kunde du hitta i Bristol mot slutet av åttiotalet, men numera är Banksy’s målningar spridda i världen på gott och ont.

Vem är Banksy?

Det är inte allmänt känt vem Banksy är. Kontinuerligt så kommer det information och artiklar som hävdar sig ha svaret på vem som står bakom konstverken, men ingen verkar veta bestämt vem han är. Det finns teorier om att han inte bara är en person utan snarare ett nätverk av människor som har olika artistiska motiv till att anta identiteten Banksy från en gång till en annan. Det är som med scandinavian executive, de ger ditt företag möjlighet att hyra en chef för en period. Så ibland är en konstnär kanske Banksy, ibland en annan, huvudsaken är ju att det händer något. På Banksy’s officiella hemsida så har han verifierat sina verk, det finns också ett Banksy galleri i London dit man kan gå och köpa en Banksy till köksväggen. Sociala medier, vanliga medier och Banksy’s egna fans har alltid ifrågasatt vem han är och gjort olika typer av identitetskrav.

Den största gatukonstnären i världen

Det är ingen överdrift att säga att Banksy är den största gatukonstnären i världen. Det finns de som tycker att han förstör mer än förgyller och som med all konst, så är det inte säkert att alla betraktar konsten på samma sätt. Just det att man inte vet vart i världen han dyker upp härnäst är också något som kittlar, nästa plats kan vara någonstans på Teneriffas gator eller varför inte någonstans i Nepal. Nu kan du hitta hans verk på Jamaica, i Israel, Kanada, Australien, USA och förstås England.

Banksy flyttade till London i början av 2000-talet, det var där och då som han började bli känd, han arbetade med olika internationella utställningar och hamnade till slut i Palestina. Dom bilderna exploderade på sociala medier och internet och gjorde Banksys framgångar än mer tydliga, utan internet och dess kraft så hade troligtvis inte Banksy gjort samma karriär som konstnär.

På olika auktionsbyråer så har Banksys verk sålts för mångmiljonbelopp.

kheera