Kulturen är en resa

Det finns olika sätt att resa. Man kan resa i det yttre och det inre. Det går att hoppa in i en bil, båt, flygplan eller dylikt och efter en viss tidsrymd befinna sig på en ny plats. Ens kropp har då förflyttats. Troligen förflyttas även då ens inre, då det tar in den nya platsen och det faktum att man inte längre befinner sig på den gamla. Detta var det yttre sättet: charterresan, backpacking-äventyret, road-trippen och promenaden.

Sedan finns det den inre resan. Den går att göra på många olika sätt. Ett sådant är med fantasin hjälp. Man sätter sig helt enkelt och tänker, föreställer sig att man är på en annan plats, i en annan tid, i ett annat sammanhang. Det är inte nödvändigt att göra det helt av egen kraft heller, utan det går alldeles utmärkt att ta hjälp av exempelvis en film, en bok eller varför inte en tavla. Dessa objekt är som gjorda för att föra oss någon annanstans och hjälpa oss koppla av. Det är en ynnest att de ens finns. Tänk vad tråkig världen hade varit utan dem.

Så nästa gång reslusten faller på, fråga dig om det handlar om en inre eller yttre sådan. Anpassa sedan din handlingsplan efter det. Det sägs att det först är när man vet vad man själv verkligen vill som man har kapaciteten att bygga upp ett riktigt bra liv som passar en perfekt. Detta gäller förstås även resandet. Man måste undersöka vilka lustar man har. Vart ens hjärta vill vakna och tillsammans med vem, om någon överhuvudtaget.

Oavsett resetyp finns det saker man måste tänka på. En är hur man ska sitta eller exempelvis bo. Om man ska sitta och fantisera sig bort med hjälp av en ljudbok till exempel, så är det viktigt att man sitter skönt i en redig fåtölj. Om man däremot tänkte flyga iväg till en annan stad, så är det viktigt att man har ett komfortabelt ställe att bo på. Då kan man med fördel leta upp ett härligt boende med hjälp utav mowido innan man far iväg på sitt kulturäventyr. För komforten är väldigt viktig.

Det är bara att sätta igång! Livet är för kort för att dra ut på saker och ting. Det är hög tid att resan sker nu, innan lusten slocknat och humöret tryter. Resan kallar ditt namn och det är ditt ansvar att svara dess kall. Vart ska du åka? Hur ska du resa? Tänker du sätta dig i en skön fåtölj eller på ett flyg? Du är herre över ditt eget öde och du kommer författa den finaste resan man kan tänka sig, det är vi övertygade om. Så åk du din väg. Skicka gärna vykort från din främmande plats.

kheera