Privata museer i Sverige

I Sverige finns en lång rad statliga museer av hög kvalitet men det finns också en stor mängd privatägda museer som är värda att ge uppmärksamhet. Först kan det vara värt att nämna att det finns en lång rad

hembygdsmuseer i Sverige och att nämna dem alla är en omöjlighet. Men glöm inte att undersöka varje stad du besöker, så att du inte missar något av alla guldkorn som gömmer sig i ute i de svenska bygderna. Men det finns som sagt också många andra spännande privatägda museer för den som letar. Här är ett axplock.

Dansmuseet

Dansmuseet ligger mitt i centrala Stockholm och bjuder bland annat på ryska balettscenkostymer . Museet ägs av Dansmuseifonden men får visst statligt stöd för att bedriva sin verksamhet. En dröm för varje dans- och balettintresserad museibesökare.

Farmacihistoriska museet

Farmacihistoriska museet är som det låter ett apoteksmuseum beläget i Stockholm med en stor samling gamla apoteksföremål samt föremål från läkemedelsindustrin. Ett måste för både historieintresserade och hypokondriker.

Nårungabygdens missionshistoriska museum

Frikyrkorörelsen spelade tillsammans med nykterhetsrörelsen och arbetarrörelsen en stor roll i Folkrörelsesverige under 18- och 1900-talet. Därför är ett besök i Nårungabygdens missionshistoriska museum ett måste för den med intresse för historia, kultur och religion.

kheera