Stadsteatrar i Sverige

Kultur är en angelägenhet för hela Sverige och lyckligtvis finns det stadsteatrar med egen ensemble i ett flertal svenska städer, såväl stora som små. Dels så finns det mängd stadsteatrar utan egen ensemble dit turnerande sällskap eller lokala förmågor med jämna mellanrum framför sina föreställningar. Men det finns också hela sex svenska städer med stadsteatrar som har en egen fast ensemble.

Stockholms stadsteater

Den största av alla stadsteatrar med egen ensemble är givetvis

Stockholms stadsteater Stockholms stadsteater som bildades 1956 även om den från början saknade en egen scen. 1960 förlades verksamheten i Folkets hus på Norra bantorget i Stockholm och det var först 1990 som verksamheten till slut hamnade i Kulturhuset vid Sergels torg där den idag är en både välbesökt och väl ansedd teater.

Göteborgs stadsteater

Göteborgs stadsteater inledde sin verksamhet redan 1918 vilket gör den till Sveriges äldsta stadsteater, även om den klassiska teaterbyggnaden vid Götaplatsen invigdes först 1934. Sedan dess har en stor mängd oförglömliga pjäser satts upp och en rad kända skådespelare som till exempel Per Oscarsson, Ingvar Hirdwall och Kent Andersson stått på scenen. Till Göteborgs stadsteater hör också barn- och ungdomsteatern Backateatern vars konstnärliga verksamhet är fristående från huvudteatern.

Malmö Stadsteater

Malmö stadsteater bildades redan 1944 och har sedan dess erbjudit förstklassig teater för såväl Malmöbor som för tillfälliga besökare. Teatern har tre scener och förutom vanlig teaterverksamhet så bedriver den även Unga teatern som är en teaterverksamhet som riktar sig till barn och ungdomar. Unga teatern har en egen scen och är ett mycket uppskattat inslag i kulturstaden Malmö.

Uppsala Stadsteater

Uppsala stadsteater bedrevs som ett samarbete mellan Uppsala och Gävle fram till 1982 då teatern bytte namn från Uppsala-Gävle Stadsteater till kort och gott Uppsala stadsteater. Teatern startade 1950 med enbart gästspel men har idag en fast ensemble som spelar pjäser av hög kvalitet för de kulturintresserade Uppsalaborna.

Helsingborgs stadsteater

Sveriges näst äldsta stadsteater ligger i Helsingborg med en verksamhet som sträcker sig ända tillbaka till 1921 även om den nuvarande teaterbyggnaden stod klar först 1976. Invigningen skedde med Henrik Ibsens Peer Gynt och August Strindbergs Dödsdansen och detta är bara två av alla klassiska storverk som satts upp av denna anrika teater. Bland skådespelarna som stått på scenen hittar vi storheter som Harriet Andersson, Ernst Hugo Järegård,Margareta Krook, Sif Ruud, Stellan Skarsgård, Max von Sydow, Nils Poppe, Eva Rydberg samt Göran Stangertz, och det är ändå bara ett axplock.

Borås stadsteater

Borås stadsteater grundades 1964 även om uppstod ut Borås Kretsteater som bildades redan 1954. Den nuvarande teaterlokalen togs i drift 1975 med sina två scener där ett stort antal högklassiga pjäser har framförts sedan dess. Skådespelare som Tomas Bolme, Brita Borg, Med Reventberg och Eva Millberg är några av de skådespelare som stått på någon av scenerna.

kheera