Parkteatern – gratis utomhusteater

Parkteatern i Stockholm anordnar gratis teaterföreställningar under sommarmånaderna runt omkring i olika parker i Stockholmsområdet. Det är Kulturhuset Stadsteatern som anordnar pjäserna med syfte att göra teater tillgänglig för alla oavsett inkomst. Inträdet till Parkteatern är nämligen helt gratis och det finns ingen åldersgräns. Parkteatern ordnar flera olika typer av pjäser både för vuxna och barn och alla kan hitta en uppsättning som passar dem.

Många av teaterpjäserna handlar om kärlek, glädje och sorg d.v.s. vanliga mänskliga känslor och det är också därför som teater lockar många åskådare. De som tittar känner igen sig i känslorna och får hjälp med att bearbeta sina egna vardagliga bekymmer. Personer som har gått igenom en skilsmässa eller kanske nyligen förlorat en nära anhörig mår ofta lite bättre av att gå på en bra teaterpjäs som innehåller både sorg och lycka. I samband med en begravning händer det att förberedelserna blir övermäktiga eftersom det är så mycket praktiska detaljer som ska ordnas. Genom att ta hjälp av erfaren och kunnig personal hos Begravningsbyrån Lavendla blir sorgen lättare att bära och du kan vara trygg med att både begravningsceremonin och alla andra praktiska frågor ordnas på bästa sätt.

Parkteaterns historia

Parkteatern startade sin verksamhet redan 1942 i Stockholms parker och snart införskaffades en scenvagn som kunde dras av en lastbil för att på så sätt enkelt kunna flytta runt teaterscenen. Teatern hade utfällbara väggar för att kunna sättas upp och packas ner utan att ta för stor plats under flyttarna. Under Parkteaterns tidiga år anordnades bland annat en stor Bellmanfest i Hagaparken som lockade många besökare till den stora gräsmattan framför Koppartälten. De flesta hade med sig picknick som de intog samtidig som de kunde njuta av musik och sång i Carl Bellmans anda. Bellmanfesten ordnades under ett 10-tal år med start 1967.

Dagens Parkteater

Parkteatern spelas idag på många olika platser i Stockholm och dyker också upp på nya områden emellanåt. 2019 befann sig teatern för första gången i Slakthusområdet och spelade. Parkteatern spelar ofta ute i Stockholms förorter även om den också har föreställningar i innerstan, bland annat i Rålambshovsparken och Vitabergsparken. Exempel på några av teateruppsättningar under 2000-talet är Fröken Julie i regi av Stefan Ekman och Figaros Bröllop i regi av Philip Zandén. 2019 spelades Elvira Madigan med regissören Anna Ståhl. Parkteatern gör också särskilda pjäser för barn och unga som exempelvis Loranga, Masarin och Dartanjang i regi av Ellen Lamm som spelades 2003. Eftersom Parkteatern spelas utomhus passar det extra bra för den som vill ta med barn eftersom det är enkelt att ta med en filt och matsäck och kunna gå därifrån om barnet skulle tröttna.

Teater är verkligen ett populärt folknöje och det är också många unga som drömmer om en framtida karriär som skådespelare. Att anordna teaterkurser för barn är därför mycket uppskattat och kurserna blir för det mesta snabbt fulltecknade.

kheera